Деминирање на подручју Вишевица и Соколина

Деминирање на подручју Вишевица и Соколина


На подручју општине Котор Варош почело је деминирање приоритетних подручја. Деминерски тим Цивилне заштите тренутно ради у рејону Вишевица и Соколина, гдје је неопходно очистити терен површине 34.200 квадратних метара.

Радови су убрзани због изградње магистралног пута Котор Варош – Кнежево као и постављања 110 киловолтног далековода који повезује ове двије општине. На терену су два деминерска тима републичке управе Цивилне заштите Републике Српске која броје 11 чланова. Рад се одвија мануелном методом због неприступачности терена.

Како нам је потврдио шеФ радилишта Ранко Марић терен је изузетно захтјеван узимајући у обзир стање вегетације и загађеност тла металом, смећем и отпадом друге врсте.

Начелник општине Далибор Вучановић је изразио увјерење да ће се пронаћи Финансијска средства како би се наставили са деминирањем ширег подручја овог локалитета како би се окончало деминирање ужег подручја града.

Када буде обезбијеђен новац почеће и деминирање граничног подручја према општини Травник у рејону Влашића, гдје је которварошком Шумском газдинству “Врбања” више од 15 година онемогућена експлоатација шума