Отворена изложба народних ношњи и рукотворина


У галеријском простору реновиране кино-сале у Котор-Варошу отворена је изложба народних ношњи и рукотворина из овог краја. Ријеч је о другој манифестацији која се одржава у оквиру Которварошког културног љета.

DSCN1852
DSCN1853
DSCN1855
DSCN1856
DSCN1858
DSCN1859
DSCN185553
Циљ изложбе је да посјетиоце и бројне госте подсјети на дио културе и традиције которварошког краја као и на дјела самоуких ткаља и везиља као што су народне ношње, одјевни и украсни предмети, везени и хеклани ручни радови.

Значајну помоћ у организацији ове изложбе пружиле су три вјерске заједнице из Котор-Вароша, Фолклорни ансамбл “Котор Варош”, КУД “Слога” из Грабовице, те појединци Миле Ђекановић, Фикрет Скопљак, Викторија Баришић и Љубица Марковић.

Просвјетни радник Миле Ђекановић рекао је да се у његовој етно-збирци налазе предмети са подручја цијеле општине Котор-Варош.

Ове изложбе користе да се старији подсјете на некадашња времена, а млађи да виде како су живјеле њихове деде и баке. На овај начин спајају се генерације и све ове вриједности треба да се његују и преносе са кољена на кољено“, истакао је Ђекановић.

Изложба народних ношњи и рукотворина биће отворена наредна два мјесеца сваког радног дана од 18.00 до 21.00 час.

Организатор ове манифестације је которварошки Центар за културу, спорт и информисање, а покровитељи су Министарство просвјете и културе Републике Српске и општина Котор-Варош.

У забавном дијелу програма синоћ су наступили чланови Дјечијег хора “Жубор”. Которварошко културно љето биће настављено у суботу традиционалним Сабором фолклора.