Цвијановићева у посјети Котор Варошу


Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић је приликом посјете которварошкој Фабрици обуће „Спортек“ изјавила да се ова општина с правом може похвалити да има најмању стопу незапослености.

DSC_0016
DSC_0020
DSC_0036
DSC_0053
DSC_0059
DSC_0063
DSC_0065
DSC_0075
DSC_0069

Ова Фабрика ме подсјећа на она добра стара времена. Радује податак да Фабрика обуће „Спортек“ запошљава 1630 радника. Tренд запослености се повећава из године у годину, што је ову општину чини једном од најуспјешнијих у Републици Српској. Ова Фабрика представља важан субјект у привредном животу не само ове локалне заједнице, него и цијеле Републике Српске. Котор Варош представља огледан примјер добре сарадње и успјешне комуникације између општинског руководства и инвеститора“, истакла је Цвијановићева.

фабрика обуће „Спортек“ је недавно добила прву награду Привредне коморе РС у области запошљавања, а само у првом кварталу ове године број запослених је повећан за 434 радника.

У прошлој години смо инвестирали у опрему и грађевинске објекте преко 3,5 милиона марака, а намјеравамо да градимо нову халу и проширујемо производњу. Углавном смо оријентисани на извоз“, истакао је директор Фабрике Мирко Петрешин.

Општина Котор Варош је омогућила инвеститорима убрзано издавање дозвола, пружање рата што се тиче такси, комуналних накнада и грађевинских дозвола. Нуди им се и најјеФтинија електрична енергија у региону, квалиФикована радна снага и многе друге погодности.

Одлучили смо на овакве потезе како би привукли стране инвеститоре и у томе смо успјели“, истакао је начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић.

Најзначајнији пројекат у овој години на подручју которварошке општине је реализација пројекта „Реконструкција и санација постојеће водоводне и изградња канализационе мреже“. Споразум о реализацији овог пројекта потписали су министар Финансија у Влади РС Зоран Tегелтија и начелник општине Котор Варош Далибор Вучановић.

Пројекат је изградила општина Котор Варош, која је аплицирала према Влади РС, а ми смо искористили споразум са Европском инвестиционом банком и обезбиједли смо нешто више од 2 милиона марака за рјешавање питања водоснабдијевања општине Котор Варош. Tо је дио једног великог пројекта у РС који вриједи 100 милиона евра. 50 милиона су кредитна средстваВлада РС ће обезбиједити 35 милиона су грант средства кроз разне донаторе из Европе, а 15 милиона ће обезбиједити општине учеснице пројекта. Tо су јако повољна кредитна средства, грејс период је 8 година, а рок отплате 25 година“, истакао је министар Tегелтија.

Ово је најзначајњи пројекат у овој години, јер смо имали честе кварове на цијевима, а имаћемо бољу и чистију воду и побољшати услове живота свих грађана Котор Вароша“, истакао је начелник Котор Вароша Далибор Вучановић.