Традиционални сабор фолклора и етно пјесме


У организацији Српског просвјетног културног друштва “Просвјета” Котор Варош, а поводом Дана општине, у спортској дворани је одржан Традиционални сабор фолклора и етно пјесме. Поред домаћег фолклорног ансамбла, Етно групе “Жубор” и фолклорне секције Основне школе “Свети Сава”, публику су посебно одушевили наступи КУД-а “Славко Мандић” из Лакташа.

folk
folk1
folk3
folk4
folk5

Которварошка публика је са великим интересовањем пратила наступе културно умјетничких друштава. Очување и његовање народне традиције и обичаја, изворност и оригиналност и даље су основни приоритети фестивала. Како нам је рекла Славица Марковић, предсједник СПКД “Просвјета” Котор Варош, ова манифестација, која се организује већ шести пут поводом Дана општине, је сваке године све посјећенија и увијек се радујемо наступу наших драгих гостију из Лакташа. Културно умјетничко друштво „Славко Мандић „ из Лакташа има око 100 чланова и  традицију дугу 37 година. На сабор фолклора у Котор Варош долазе сваке године.

Са задовољством смо прихватили позив наших пријатеља из Котор Вароша, а оно што нас радује је велика заинтересованост публике за фолклорна друштва и уопште за народно стваралаштво. Ми смо се вечерас представили са играма из Лесковца и Шопским играма“, истакао је Горан Ћетојевић, кореограф КУД “Славко Мандић” Лакташи.

Сабор фолклора је једна од најпосјећенијих манифестација које се организују поводом 24. априла – Дана општине Котор Варош. По ријечима начелника општине Далибора Вучановића овакве манифестације ће увијек имати подршку, јер народ овог краја воли традицију и обичаје, које треба његовати и чувати од заборава.

Програм обиљежавања Дана општине Котор Варош биће настављен промоцијом књиге “Штит и мач”, манифестацијом “Дјечије вече”, а биће завршен Свечаном академијом 24. априла.