Општина са најмањом стопом незапослености у БиХ


Бикон плус признање општини Котор-Варош за стварање повољног привредног амбијента у јединицама локлане самоуправе ради привлачења страних инвестиција, више је него оправдано ако се узме у обзир чињеница да је ријеч о општини са најмањом стопом незапослености у БиХ, рекао јена данашњој пресс конференцији начелник Котор-Вароша Далибор Вучановић. Вучановић је истакао да је Котор-Варош достигао пријератну стопу запослености, тачније да ова општина има 6,5 одсто више запослених него прије рата. “Сваки дан имамо нова радна мјеста, јер у посљедње двије године дневно запошљавамо више од једног радника. Општина укупно има 4.500 заполесних, од 22.000 становника колико их је по посљедњем попису”, додао је Вучановић на конференцији за новинаре у Бањалуци. Карактеристичан податак за ову локлану заједницу, чији је буџет 6,5 милиона КМ, је да има 2,3 радника на једног пензионера.

“На избору најуспјешних привредника у Републици Српској, који организује Привредна комора, два привредника из Котор-Вароша добила су признања у својим категоријама, што говори да смо општина која има добар привредни амбијент”, нагласио је Вучановић. Вучановић је истакао да Бикон признање задужује општину Котор-Варош да настави још активније и боље да се развија, да отвори што више радних мјеста и привучемо што више инвеститора, како страних тако и домаћих. “Циљ нам је да убрзамо издавање дозвола, да дајемо рате што се тиче такси, комуналних накнада и грађевинских дозвола. Нудимо им и најјефтинији електричну енергију у региону, квалификовану радну снагу и многе друге погодности”, поручио је Вучановић. Према његовим ријечима, осим инвеститора из Италије и Њемачке, који су већ улагали у Котор-Варош, постоји још низ страних компанија које су исказале интерес да дођу у ову општину.

Вучановић је додао да су проблеми Котор-Вароша углавном инфраструктурне природе, јер је ова општина претрпјела оштећења током рата, због чега је у посљедњих пет година било много улагања у ову област, а у наредном периоду се очекује рјешавање питања водовода и канализације.